Legislatie Deseuri EEE

Extrase din prevederile OUG 5/16.04.2015 referitoare la DEEE-uri, publicata in Monitorul Oficial in data de 16.04.2015: 

Art. 11:

(1) La furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumparatorului, distribuitorii sunt obligati sa preia DEEE in sistem „unul la unul“, in mod gratuit, in aceleasi conditii precum cele de livrare a produsului nou, daca echipamentul este de tip echivalent si a indeplinit acelea�i functii ca echipamentul nou furnizat si sa informeze cumparatorul despre aceasta posibilitate inainte de achizitionarea produsului.”

 

Art 34: 

(1) Producatorii si distribuitorii sunt obligati sa informeze cumparatorii in momentul vanzarii de EEE cu privire la costurile colectarii, tratarii si eliminarii in conditii de protectie a mediului, prin evidentierea separata a acestor costuri.

Art 37: 

Pentru stabilirea fara echivoc a datei la care EEE a fost introdus pe piata, producatorii sunt obligati sa aplice un marcaj care specifica faptul ca acesta a fost introdus pe piata dupa data de 31 decembrie 2006; in acest sens trebuie respectat standardul european EN 50419, respectiv standardul roman SREN nr. 50419:2006. Inregistrare, informare si raportare. Echipamentele introduse pe piata dupa 31.12.2006 au aplicate (pe produs, instructiuni de folosire sau ambalaj) marcajul: “simbol pubela taiata”!
De asemenea, cumparatorii pot apela la unul din punctele de colectare. Orice produs ce prezinta simbolul:

De asemenea, cumparatorii pot apela la unul din punctele de colectare.
Orice produs ce prezinta simbolul:
 (pe ambalaj, instructiuni de utilizare sau pe produs) face obiectul unei colectari separate si nu trebuie eliminat sub forma de deseu municipal nesortat.